μουσική προπαιδεία

Μουσικά Μοτίβα και Παιχνίδια (Μουσική Νοημοσύνη)

“Χωρίς τη μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.”

Φρειδερίκος Νίτσε

Η σημασία της μουσικής για τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς καλλιεργεί πολλές κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο. Μέσα από το μάθημα της μουσικής, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικά μουσικά όργανα και διαφορετικά μουσικά είδη και πολιτισμούς, πειραματίζονται με τις ιδιότητες του ήχου και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονα ζητήματα που αφορούν τη μουσική, όπως η ακουστική οικολογία και η ανακυκλωμένη μουσική.

Τα Boomwhackers είναι πλαστικοί, κουρδισμένοι σωλήνες σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα και χρησιμοποιούνται αρκετά στο συγκεκριμένο μάθημα. Όταν χτυπηθούν σε ένα σταθερό σημείο π.χ παλάμη, χέρια, μηροί, γόνατα, πάτωμα, τραπέζι , καρέκλα κ.λ.π, οι σωλήνες αυτοί παράγουν από έναν διαφορετικό μουσικό ήχο. Κάθε ήχος αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη νότα της διατονικής και χρωματικής κλίμακας και ανάλογα με το μέγεθος του κάθε σωλήνα παράγεται και η αντίστοιχη νότα.

Οι δραστηριότητες με τα Boomwhackers γίνονται πάντα με τη μορφή παιχνιδιού σε μικρές ομάδες και όχι μεμονωμένα. Έτσι τα παιδιά κατανοούν και διδάσκονται μουσικές έννοιες με απλό και διασκεδαστικό τρόπο. Μέσω των Boomwhackers δημιουργούνται ομάδες που επικοινωνούν, δημιουργούν και εκφράζονται μέσα από τη μουσική. Τα παιδιά συντονίζονται μεταξύ τους, συγκεντρώνονται , συνεργάζονται, και παίρνουν αποφάσεις, βιώνοντας τη μουσική πολυδιάστατα και πιο συγκεκριμένα ως:

Συναισθηματική έκφραση , π.χ. μπορούν να εκφράσουν την χαρά ή την λύπη τους μέσα από ένα τραγούδι ή ένα χορό.

  • Αισθητική εμπειρία, έρχονται σε επαφή με μια βαθύτερη συναισθηματική και πνευματική ευχαρίστηση, που δεν μπορεί να εκφραστεί με άλλο τρόπο ή λόγια.
  • Τρόπο ψυχαγωγίας.
  • Επικοινωνία: η μουσική είναι φορέας ιδεών και συναισθημάτων.
  • Συμβολική αναπαράσταση: τα παιδιά επενδύουν τους ήχους με ιδιαίτερο νόημα, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την κοινωνία στην οποία ζουν.

Στο μάθημα γίνεται:

  • Εκμάθηση ιδιοτήτων του ήχου (ένταση, tempo, διάρκεια, τονικό ύψος) και βασικών μουσικών εννοιών (νότες, ρυθμός)
  • Παραγωγή ήχου, μελωδίας, τραγουδιών
  • Αυτοσχεδιασμός
  • Επαφή με καλλιτέχνες
 

Δραστηριότητες Πολλαπλής Νοημοσύνης

steam3

Πειραματίστες

naturalistlogical mathematical

Σας καλωσορίζουμε στο μαγικό κόσμο των φυσικών επιστημών. Φυσική, χημεία, βιολογία έχουν πολλά εντυπωσιακά πειράματα που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε
φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας κάθε μέρα και να εξηγήσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Read More »
560x600 3

Little Artists / Meet the artists

visual spacial

Στο πρόγραμμα ζωγραφικής του The Key Creative School τα παιδιά θα πειραματιστούν με διαφορετικά εικαστικά υλικά και θα γνωρίσουν ποικιλίες μεθόδους ζωγραφικής και γλυπτικής.

Read More »
560x900 5

Η Μουσική Αλλιώς

musical

Η μουσική…αλλιώς! Ένα μάθημα που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής μέσα από διαδραστικές διεπιστημονικές και διαθεματικές δραστηριότητες που εμπλέκουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.

Read More »
560x900 6 e1664872380270

Θεατρικό Παιχνίδι

interpersonal

Τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι, αλλά και το θέατρο. Με αφορμή ένα παραμύθι, ένα βίντεο, μια ιστορία, μια φωτογραφία έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να ανακαλύψουν, να εκφραστούν μέσω ρόλων.

Read More »
yoga kids

Yoga Play

bodily kinestheticintrapersonal

Η πρακτική της yoga είναι κάτι πολύ περισσότερο από σωματική άσκηση και προσεγγίζει τον άνθρωπο ολιστικά, καλλιεργώντας παράλληλα δύναμη και ευλυγισία τόσο στο σωματικό όσο και στο νοητικό επίπεδο.

Read More »
560x900 4

Μαθηματικά και Τέχνη

logical mathematicalvisual spacial

Σε κάθε συνάντηση παρουσιάζεται το έργο ενός ζωγράφου μέσα από τον τρόπο που ο ίδιος ο ζωγράφος αξιοποίησε βασικές έννοιες της Γεωμετρίας. Έτσι, με απλό αλλά κυρίως παραστατικό τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν για τη συμμετρία, τα τετράπλευρα, τη γεωμετρία του κύκλου, τις κάθετες και παράλληλες γραμμές.

Read More »
560x900 4

Μηχανική και Μηχανικοί

logical mathematical

Πώς χτίζεται μια γέφυρα; Πώς δουλεύει μια μηχανή; Πώς πετάει ένα αεροπλάνο; Απορίες που κάθε παιδί μπορεί να έχει, μπορούν να απαντηθούν σε αυτό το μάθημα. Κι ενώ, η Μηχανική αποτελεί τη βάση για τον σχεδιασμό δρόμων και γεφυρών, στη σημερινή κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από αυτό.

Read More »
steam3

S.T.E.M (Science, Technology, Engineering and Maths)

naturalistlogical mathematical

Τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Στα πλαίσια των εργαστηρίων τα παιδιά θα κάνουν πειράματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας κάθε μέρα που θεωρούμε πως εξηγούνται ή αποδεικνύονται με δύσκολο τρόπο

Read More »
αγγλικά με τη μέθοδο clil

Αγγλικά με τη μέθοδο Clil

verbal linguistic minvisual spacialinterpersonalbodily kinestheticnaturalistintrapersonal musicallogical mathematicalbodily kinesthetic

Σε αντίθεση με τις πλέον συνηθισμένες μεθόδους διδασκαλίας ξένων γλωσσών, η μέθοδος Clil αντιμετωπίζει την εκμάθηση της νέας γλώσσας όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως το μέσο για πραγματική επικοινωνία. Στοχεύει, στην ουσία, στη διδασκαλία διάφορων γνωστικών αντικειμένων (Μαθηματικά, Ιστορία, Τέχνες κτλ.) σε μια άλλη γλώσσα πέρα από τη μητρική.

Read More »
560x900 5

Μουσικά Μοτίβα και Παιχνίδια

musical

Η σημασία της μουσικής για την ολική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού έχει επισημανθεί από πολυάριθμους ερευνητές. Εξάλλου από μόνη της, αποτελεί ένα από τα εννέα είδη νοημοσύνης.

Read More »