μουσική προπαιδεία

Η Μουσική Αλλιώς (Μουσική Νοημοσύνη)

“Χωρίς τη μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.”

Φρειδερίκος Νίτσε

Η μουσική…αλλιώς! Ένα μάθημα που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής μέσα από διαδραστικές διεπιστημονικές και διαθεματικές δραστηριότητες που εμπλέκουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Μέσα από το συγκεκριμένο μάθημα, τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς δημιουργείται η μουσική, τι συναισθήματα μας προκαλεί, πώς μεταδίδεται και πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, τι σημαίνει αειφορία και ακουστική οικολογία στη μουσική και πολλά ακόμη.

Στη «μουσική…αλλιώς», τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μουσικά όργανα από διαφορετικούς πολιτισμούς, κατασκευάζουν δικά τους μουσικά όργανα και βιώνουν τη μουσική πολυαισθητηριακά εξασκώντας όσο το δυνατόν περισσότερες αισθήσεις για την παραγωγή ήχου. Έμφαση δίνεται και στην εξοικείωση των παιδιών με τις μουσικές έννοιες μέσα από σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και δραστηριότητες που αφορούν τα ενδιαφέροντά τους.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά συντονίζονται μεταξύ τους, συγκεντρώνονται, συνεργάζονται, και παίρνουν αποφάσεις, βιώνοντας τη μουσική πολυδιάστατα και πιο συγκεκριμένα ως:

  • Συναισθηματική έκφραση, π.χ. μπορούν να εκφράσουν την χαρά ή την λύπη τους μέσα από ένα τραγούδι ή ένα χορό.
  • Αισθητική εμπειρία, έρχονται σε επαφή με μια βαθύτερη συναισθηματική και πνευματική ευχαρίστηση, που δεν μπορεί να εκφραστεί με άλλο τρόπο ή λόγια.
  • Τρόπο ψυχαγωγίας.
  • Επικοινωνία: η μουσική είναι φορέας ιδεών και συναισθημάτων.
  • Συμβολική αναπαράσταση: τα παιδιά επενδύουν τους ήχους με ιδιαίτερο νόημα, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την κοινωνία στην οποία ζουν.

Στο μάθημα γίνεται:

  • Εκμάθηση ιδιοτήτων του ήχου (ένταση, tempo, διάρκεια, τονικό ύψος) και βασικών μουσικών εννοιών (νότες, ρυθμός)
  • Πειραματική ανακάλυψη της παραγωγής του ήχου
  • Ρυθμικός και μελωδικός αυτοσχεδιασμός
  • Εξοικείωση με τις μουσικές έννοιες μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών
  • Επαφή με καλλιτέχνες και μουσικούς παγκόσμιας και εγχώριας εμβέλειας

Δραστηριότητες Πολλαπλής Νοημοσύνης

steam3

Πειραματίστες

naturalistlogical mathematical

Σας καλωσορίζουμε στο μαγικό κόσμο των φυσικών επιστημών. Φυσική, χημεία, βιολογία έχουν πολλά εντυπωσιακά πειράματα που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε
φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας κάθε μέρα και να εξηγήσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Read More »
560x600 3

Little Artists / Meet the artists

visual spacial

Στο πρόγραμμα ζωγραφικής του The Key Creative School τα παιδιά θα πειραματιστούν με διαφορετικά εικαστικά υλικά και θα γνωρίσουν ποικιλίες μεθόδους ζωγραφικής και γλυπτικής.

Read More »
560x900 5

Η Μουσική Αλλιώς

musical

Η μουσική…αλλιώς! Ένα μάθημα που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής μέσα από διαδραστικές διεπιστημονικές και διαθεματικές δραστηριότητες που εμπλέκουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.

Read More »
560x900 6 e1664872380270

Θεατρικό Παιχνίδι

interpersonal

Τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι, αλλά και το θέατρο. Με αφορμή ένα παραμύθι, ένα βίντεο, μια ιστορία, μια φωτογραφία έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να ανακαλύψουν, να εκφραστούν μέσω ρόλων.

Read More »
yoga kids

Yoga Play

bodily kinestheticintrapersonal

Η πρακτική της yoga είναι κάτι πολύ περισσότερο από σωματική άσκηση και προσεγγίζει τον άνθρωπο ολιστικά, καλλιεργώντας παράλληλα δύναμη και ευλυγισία τόσο στο σωματικό όσο και στο νοητικό επίπεδο.

Read More »
560x900 4

Μαθηματικά και Τέχνη

logical mathematicalvisual spacial

Σε κάθε συνάντηση παρουσιάζεται το έργο ενός ζωγράφου μέσα από τον τρόπο που ο ίδιος ο ζωγράφος αξιοποίησε βασικές έννοιες της Γεωμετρίας. Έτσι, με απλό αλλά κυρίως παραστατικό τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν για τη συμμετρία, τα τετράπλευρα, τη γεωμετρία του κύκλου, τις κάθετες και παράλληλες γραμμές.

Read More »
560x900 4

Μηχανική και Μηχανικοί

logical mathematical

Πώς χτίζεται μια γέφυρα; Πώς δουλεύει μια μηχανή; Πώς πετάει ένα αεροπλάνο; Απορίες που κάθε παιδί μπορεί να έχει, μπορούν να απαντηθούν σε αυτό το μάθημα. Κι ενώ, η Μηχανική αποτελεί τη βάση για τον σχεδιασμό δρόμων και γεφυρών, στη σημερινή κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από αυτό.

Read More »
steam3

S.T.E.M (Science, Technology, Engineering and Maths)

naturalistlogical mathematical

Τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Στα πλαίσια των εργαστηρίων τα παιδιά θα κάνουν πειράματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας κάθε μέρα που θεωρούμε πως εξηγούνται ή αποδεικνύονται με δύσκολο τρόπο

Read More »
αγγλικά με τη μέθοδο clil

Αγγλικά με τη μέθοδο Clil

verbal linguistic minvisual spacialinterpersonalbodily kinestheticnaturalistintrapersonal musicallogical mathematicalbodily kinesthetic

Σε αντίθεση με τις πλέον συνηθισμένες μεθόδους διδασκαλίας ξένων γλωσσών, η μέθοδος Clil αντιμετωπίζει την εκμάθηση της νέας γλώσσας όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως το μέσο για πραγματική επικοινωνία. Στοχεύει, στην ουσία, στη διδασκαλία διάφορων γνωστικών αντικειμένων (Μαθηματικά, Ιστορία, Τέχνες κτλ.) σε μια άλλη γλώσσα πέρα από τη μητρική.

Read More »
560x900 5

Μουσικά Μοτίβα και Παιχνίδια

musical

Η σημασία της μουσικής για την ολική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού έχει επισημανθεί από πολυάριθμους ερευνητές. Εξάλλου από μόνη της, αποτελεί ένα από τα εννέα είδη νοημοσύνης.

Read More »