βοτανολογία κηπουρική

Βοτανολογία-Κηπουρική (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) (Νατουραλιστική, Λογικομαθηματική Νοημοσύνη)

“Όταν οι κηπουροί φυτεύουν, δεν είναι μόνο τα φυτά που καλλιεργούνται, αλλά και οι εαυτοί τους.”
Ken Druce
Πέρα από τρόπο διασκέδασης, η κηπουρική και η βοτανολογία αποτελούν και μέσο εκπαίδευσης για τα παιδιά, γιατί συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων ή στη βελτίωση ήδη ανεπτυγμένων δεξιοτήτων και συνηθειών:
  • Υπευθυνότητα, που είναι απαραίτητη για τη σωστή φροντίδα των φυτών
  • Συλλογιστική σκέψη και η κατανόηση, γιατί μαθαίνουν τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος (π.χ. παρατηρώντας ότι τα φυτά χρειάζονται το πότισμα, για να ζήσουν), αλλά και τον κύκλο της ζωής των έμβιων οργανισμών, δηλαδή ότι γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν.
  • Υπομονή, για όσο χρόνο περιμένουν να αναπτυχθούν τα φυτά.
  • Αυτοπεποίθηση, μέσω της επίτευξης των στόχων τους (π.χ. όταν ανθίζει ένα λουλούδι που τα ίδια φύτεψαν) και ικανοποίηση, όταν τρώνε τροφές που τα ίδια καλλιέργησαν.
  • Συνεργασία, κατανοώντας τη σημασία τόσο του καταμερισμού των εργασιών όσο και της ταυτόχρονης εκτέλεσης μιας εργασίας (π.χ. σκάψιμο) από δύο ή και περισσότερα άτομα.
  • Αγάπη για τη φύση, γιατί τους παρέχεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την έννοια του δικού τους θερμοκηπίου.
  • Εμπλουτισμός των γνώσεων, γιατί αποκτούν γνώσεις γύρω από τη βοτανική, τη διατροφή και τις απλές κατασκευές.
  • Όξυνση των αισθήσεων, χάρη στην πληθώρα των ερεθισμάτων που υπάρχουν σε έναν κήπο (αρώματα, χρώματα, μορφές των φυτών, θροΐσματα των φύλλων κ.ά.).

Δραστηριότητες Πολλαπλής Νοημοσύνης

350x370

Χορός

bodily kinestheticintrapersonal

Ο χορός είναι ένα ακόμη μέσο έκφρασης των παιδιών. Διεθνείς μελέτες Παγκόσμιων Οργανισμών Χορού έχουν δείξει ότι η μουσική τραβάει τα παιδιά και τα ωθεί να χορέψουν.

Read More »
560x900 8

Κατασκευή κούκλας, κουκλοθέατρο και συναισθηματική νοημοσύνη

interpersonalverbal linguistic min

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης είναι πιο ευτυχισμένα, πιο σίγουρα, λιγότερο επιθετικά και, επιπλέον, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στο σχολείο. Η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας έχει πολλαπλά οφέλη.

Read More »
560x900 6 e1664872380270

Θεατρικό Παιχνίδι

interpersonal

Τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι, αλλά και το θέατρο. Με αφορμή ένα παραμύθι, ένα βίντεο, μια ιστορία, μια φωτογραφία έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να ανακαλύψουν, να εκφραστούν μέσω ρόλων.

Read More »
yoga kids

Yoga Kids

bodily kinestheticintrapersonal

Η πρακτική της yoga είναι κάτι πολύ περισσότερο από σωματική άσκηση και προσεγγίζει τον άνθρωπο ολιστικά, καλλιεργώντας παράλληλα δύναμη και ευλυγισία τόσο στο σωματικό όσο και στο νοητικό επίπεδο.

Read More »
κηπουρική

Βοτανολογία-Κηπουρική

naturalistlogical mathematical
Η κηπουρική για τα παιδιά είναι μία πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τη χαρά τους όταν παίζουν και… λερώνονται με το χώμα, καθώς το σκάβουν ή το πλάθουν, δίνοντάς του με τη δημιουργική τους φαντασία διάφορες μορφές.

Read More »
560x900 4

Μαθηματικά και Τέχνη

logical mathematicalbodily kinesthetic

Σε κάθε συνάντηση παρουσιάζεται το έργο ενός ζωγράφου μέσα από τον τρόπο που ο ίδιος ο ζωγράφος αξιοποίησε βασικές έννοιες της Γεωμετρίας. Έτσι, με απλό αλλά κυρίως παραστατικό τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν για τη συμμετρία, τα τετράπλευρα, τη γεωμετρία του κύκλου, τις κάθετες και παράλληλες γραμμές.

Read More »