βοτανολογία κηπουρική

Βοτανολογία-Κηπουρική (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) (Νατουραλιστική, Λογικομαθηματική Νοημοσύνη)

Πέρα από τρόπο διασκέδασης, η κηπουρική και η βοτανολογία αποτελούν και μέσο εκπαίδευσης για τα παιδιά, γιατί συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων ή στη βελτίωση ήδη ανεπτυγμένων δεξιοτήτων και συνηθειών:
  • Υπευθυνότητα, που είναι απαραίτητη για τη σωστή φροντίδα των φυτών
  • Συλλογιστική σκέψη και η κατανόηση, γιατί μαθαίνουν τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος (π.χ. παρατηρώντας ότι τα φυτά χρειάζονται το πότισμα, για να ζήσουν), αλλά και τον κύκλο της ζωής των έμβιων οργανισμών, δηλαδή ότι γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν.
  • Υπομονή, για όσο χρόνο περιμένουν να αναπτυχθούν τα φυτά.
  • Αυτοπεποίθηση, μέσω της επίτευξης των στόχων τους (π.χ. όταν ανθίζει ένα λουλούδι που τα ίδια φύτεψαν) και ικανοποίηση, όταν τρώνε τροφές που τα ίδια καλλιέργησαν.
  • Συνεργασία, κατανοώντας τη σημασία τόσο του καταμερισμού των εργασιών όσο και της ταυτόχρονης εκτέλεσης μιας εργασίας (π.χ. σκάψιμο) από δύο ή και περισσότερα άτομα.
  • Αγάπη για τη φύση, γιατί τους παρέχεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την έννοια του δικού τους θερμοκηπίου.
  • Εμπλουτισμός των γνώσεων, γιατί αποκτούν γνώσεις γύρω από τη βοτανική, τη διατροφή και τις απλές κατασκευές.
  • Όξυνση των αισθήσεων, χάρη στην πληθώρα των ερεθισμάτων που υπάρχουν σε έναν κήπο (αρώματα, χρώματα, μορφές των φυτών, θροΐσματα των φύλλων κ.ά.).

Δραστηριότητες Πολλαπλής Νοημοσύνης

συναισθηματική νοημοσύνη

Δραστηριότητες Ανάπτυξης Συναισθηματικής Νοημοσύνης


Ο Saphiro (1997) δήλωσε ότι ενώ κάθε γενιά παιδιών φαίνεται να γίνεται πιο έξυπνη, οι συναισθηματικές και κοινωνικές δυνατότητές τους φαίνεται να μειώνονται ραγδαία. Εξ’ου και η σημασία της εργασίας και ανάπτυξης της Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Read More »
κηπουρική

Βοτανολογία-Κηπουρική

naturalistlogical mathematical
Η κηπουρική για τα παιδιά είναι μία πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τη χαρά τους όταν παίζουν και… λερώνονται με το χώμα, καθώς το σκάβουν ή το πλάθουν, δίνοντάς του με τη δημιουργική τους φαντασία διάφορες μορφές.

Read More »
αρχιτεκτονικές κατάσκευές

Arch-Kids

visual spacial
Αν δώσεις τουβλάκια στα παιδιά θα σου φτιάξουν ένα σπίτι για να βάλουν μέσα τα παιχνίδια τους ή ένα γκαράζ για να «κοιμούνται» τα αυτοκινητάκια τους. Αν τους δώσεις ξυλάκια θα σου φτιάξουν έναν πύργο , στην παραλία με άμμο και νερό χτίζουν κάστρα.
Αν τους δώσεις τα υλικά θα φτιάξουν ένα Αρχιτεκτόνημα.

Read More »