Γλωσσο…μπερδέματα και παιχνίδια
(Γλωσσική Νοημοσύνη)
“Μια διαφορετική γλώσσα είναι μια διαφορετική οπτική της ζωής.”
Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος βιωματικής μάθησης για τα παιδιά. Με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της γλωσσικής νοημοσύνης, στο μάθημα παίζουμε ποικίλα γλωσσικά παιχνίδια:
Φτιάχνουμε μικρά ποιηματάκια και γνωρίζουμε την ομοιοκαταληξία των λέξεων, παίζουμε με τις φωνούλες των λέξεων και άλλα γλωσσικά παιχνίδια, όπως κρεμάλα, ονόματα – ζώα – φυτά.
Δημιουργούμε δικές μας ιστορίες με τυχαίες εικόνες.
Ο χορός είναι ένα ακόμη μέσο έκφρασης των παιδιών. Διεθνείς μελέτες Παγκόσμιων Οργανισμών Χορού έχουν δείξει ότι η μουσική τραβάει τα παιδιά και τα ωθεί να χορέψουν.
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης είναι πιο ευτυχισμένα, πιο σίγουρα, λιγότερο επιθετικά και, επιπλέον, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στο σχολείο. Η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας έχει πολλαπλά οφέλη.
Το εργαστήριο πηλού είναι ιδανική ευκαιρία για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της γλυπτικής, τόσο με τα χέρια τους, όσο και με τροχό κεραμικής. Με τον τρόπο αυτό εκφράζονται, εκτονώνονται, βιώνουν έντονα συναισθήματα και αντιλαμβάνονται τη δύναμη που έχουν τα χέρια τους να διαμορφώνουν έργα και καταστάσεις.
Τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι, αλλά και το θέατρο. Με αφορμή ένα παραμύθι, ένα βίντεο, μια ιστορία, μια φωτογραφία έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να ανακαλύψουν, να εκφραστούν μέσω ρόλων.
Η ελληνική μυθολογία είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα παιδιά να κατανοήσουν συμβολισμούς και κρυφά νοήματα. Τα βοηθά να ανακαλύψουν και να ερμηνεύσουν τον κόσμο, καθώς τα επιμύθια είναι επίκαιρα ακόμα και σήμερα. Μέσω αυτών γνωρίζουν την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, των Θεών του Ολύμπου και διαφόρων ηρώων.